Delosgaia

Welkom bij onze Britisch Columbia reis

 • Waarom Britisch Columbia en Washington State?

 • Al voor dat Hans begon met mijn studie Geologie had hij al interesse in de uitbarsting van de vulkaan Mnt St Helens in mei 1980. Deze interesse is ontstaan na het zien van een luchtdruk grafiek gemaakt bij het KNMI. Deze grafiek is van het moment van de uitbarsting en laat duidelijk zien dat de drukgolf van de uitbarsting minimaal 5 keer de aarde is rond gegaan. Het idee van een reis naar Canada is ontstaan uit deze nieuwsgierigheid om de vulkaan en het effect van de uitbarstign van de vulkaan met eigen ogen te aanschouwen.

 • Na ons eerste bezoek aan Australië was het al snel duidelijk dat de Rocky Mountains in Canada en een bezoek aan Mnt St Helens onze tweede grote trip gaat worden. Het plan was om vier weken in mei te gaan, dit is uiteindelijk drie weken geworden. Marion mocht geen vier weken vakantie opnemen. We hebben voor mei gekozen omdat dit heel veel geld scheelt bij het huren van de camper. In Canada en de VS huur je een camper en daarna betaal je apart voor het aantal gereden kilometers. Daarnaast kan je nog de verzekering afkopen, dit is een extra bedrag per dag en verhoogt de basis huurprijs met circa 50%. Hoe pluk je iemand kaal?
  Naar Canadese begrippen hebben we een kleine camper gehuurd, voor Europese begrippen een grote, goed voorziene camper met een grote ijskast, gasoven en gasfornuis. Verder was er een douche en toilet in de camper aanwezig. Voor ons tweeën is de camper ruim genoeg geweest en we waren in het begin behoorlijk onwennig om met zo een grote camper te rijden. Nu zijn de wegen in Canada en de VS goed aangepast aan grote voertuigen, iedereen houdt zich netjes aan de snelheid en de beschaafdheid in het verkeer is heel hoog. In de voorbereiding hebben we een schatting gemaakt van het aantal kilometers dat we verwachten te gaan rijden, jammer genoeg hebben we vergeten dat men in Canada met kilometers werkt en in de VS met mijlen. Dit had tot gevolg dat we de afstand verkeerd hadden ingeschat, we rekende namelijk in de States ook met kilometers. Deze vergissing was gelukkig al snel geconstateerd en betekende alleen dat onze inschatting van de te maken kosten te laag was.
  Van te voren hebben we via Internet contact gezocht met Valley Bugler voor informatie over campings in de omgeving van Mnt St Helens. Men heeft ons de camping Silver Shores Resort aanbevolen en kregen het verzoek om door te geven dat Valley Bugler ons heeft geadviseerd. Valley Bugler is een fotobedrijf en verzorger van het streekblad van dat gebied. We kregen een uitnodiging om langs te komen en een maand of zo na onze terugkomst in Nederland kregen we een exemplaar van het streekblad thuis gestuurd met een artikel over two Dutch Tourists die de regio hebben bezocht. Met foto en al.

 • Valley Bugler
 • De vliegreis is geboekt bij de KLM, zij verzorgen een directe lijndienst van Schiphol naar Vancouver. Het vliegtuig was een Boeing 727 en onze route ging ten noorden van Schotland over IJsland, Groenland, Baffin Bay en dan over Canada. Het zicht boven Groenland en Canada was uitstekend waardoor de gletsjers en ijsschotsen bij Groenland prima zichtbaar waren. Gedurende de vlucht is de lokale tijd steeds tussen 16.00 en 17.00 geweest. Dit komt door de verschillende tijdzones. Om 17.00 zijn we in Vancouver geland. In Nederland is het nu 02.00 de volgende dag. Bij de douane wordt gevraagd of we iets van levensmiddelen bij ons hebben. We hebben alleen een appel en wat brood bij ons. De appel moet ingeleverd worden, vreemd. Vanaf de luchthaven hebben we een taxi naar het hotel genomen, deze was al vanuit Nederland geregeld. en nu was het zaak om nog een aantal uren wakker te blijven zodat we zo snel mogelijk geacclimatiseerd waren aan het 10 uur tijdverschil.
  De volgende morgen zijn we vroeg opgestaan. Om 9.30 worden we bij het hotel opgehaald door een bus van Fraserway die langs diverse hotels rijdt om mensen op te halen, het busje is uiteindelijk flink vol. Bij Fraserway staan heel veel campers klaar, de ene nog mooier en groter dan de andere. We moeten nog even wachten voordat we uitleg krijgen, intussen maken we ons al vertrouwd met de camper en richten hem in. Fraserway is goed ingericht voor Europeanen, wij worden geholpen door een Nederlands spekende medewerker en we horen ook diverse andere talen zoals Duits en Frans.

 • met zijn bewoners...

 • British Columbia, vaak afgekort tot zijn initialen BC, is een provincie aan de westkust van Canada en maakt samen met de US States Oregon, Washington en Alaska deel uit van de noordwest Pacific kust. De provincie naam is in 1858 gekozen door Koningin Victoria en is het Britse deel van het Columbia district van de Hudson’s Bay Company. In 1871 is de zesde provincie van Canada ontstaan uit Britse economische koloniën.
  De hoofdstad van British Columbia is Victoria gelegen op Vancouver eiland. Het is de 15 na grootste stad in Canada en de naam herinnert aan Koningin Victoria. Slechts de smalle strook van Comox naar Victoria van Vancouver eiland is aanzienlijk bevolkt. Een groot deel van het westelijke deel van Vancouver Island en de rest van de kust is bedekt met dikke, uitgebreide en soms ondoordringbare gematigd regenwoud. De grootste stad van de provincie is Vancouver, de drie na grootste stad van Canada. In de provincie is Vancouver de dicht bevolkte stad en gelegen aan de samenvloeiing van de Fraser-rivier en Georgia Strait.
  De komst van Paleo-Indians (Native Americans) uit Siberië vond plaats tussen de 20.000 en 12.000 jaar geleden. De families en stammen van Jager-verzamelaars waren de belangrijkste sociale structuur van 10.000 tot 5.000 jaar geleden. De nomadische bevolking leefde in niet-permanente structuren en foerageerde naar noten, bessen en eetbare wortels en jagen op klein en groot wild voor voedsel en bont. Ongeveer 5000 jaar geleden begonnen afzonderlijke groepen zich lokaal te vestiging waar uitgebreide middelen van bestaan tot hun beschikking waren. Met het verstrijken van de tijd is er een patroon van toenemende regionale generalisatie met een meer sedentaire levensstijl. De inheemse bevolking vestigde zich in de loop van de komende 5000 jaar in vele verschillende groepen over een groot gebied maar met gedeelde tradities en gebruiken.

 • Bestuurscentrum BC in Victoria

  Bestuurscentrum van British Columbia in Victoria

 • In het noordwesten van de provincie woonden de volkeren van de Na-Dene talen, waarvan de Athapaskan-sprekende volkeren en de Tlingit leefden op de eilanden in het zuiden van Alaska en het noorden van British Columbia. De Na-Dene taalgroep wordt verondersteld af te stammen van de Jenisejische talen van Siberië.
  Het binnenland van British Columbia was het thuis van de Salishan taalgroepen zoals het Shuswap (Secwepemc), Okanagan en de Athabaskan taalgroepen zoals de Dakelh en de Tsilhqot'in. De fjorden en valleien van de British Columbia kust zijn het huis van de Haida, Kwakwaka'wakw en Nuu-chah-nulth, en leefden voornamelijk van de grote overvloed van zalm en schaaldieren in deze regio. Deze volkeren ontwikkelde complexe culturen en bouwden houten huizen van onder andere de Western Red Cedar. Ze bouwden grote kano’s voor de walvisvaart en oorlog voering en makten uitbundig versierde Potlatch items en totempalen.

 • Athapaskan

  Athapaskan mensen, oorspronklijke bewoners van ZW Canada

 • de moord partij begint

 • Contact met Europeanen bracht een reeks verwoestende epidemieën van ziekten uit Europa over aan de Native Indians die totaal geen immuniteit voor deze ziekte had. Het resultaat was een dramatische instorting van de populatie, met als hoogtepunt de 1862 uitbraak van pokken in Victoria, die zich verder verspreide lang de kust. De Europese nederzetting voorspelde niet veel goeds voor de resterende inheemse bevolking van British Columbia. Koloniale ambtenaren waren er van overtuigd dat kolonisten beter gebruik van de grond zou kunnen maken dan de eerste Native Indians en het grondgebied werd eigendom gemaakt van de kolonisten. Begrijpelijk is dat dit niet op vrijwillige basis plaatsvond en vaak met geweld en moordpartijen werden de Native Indians van hun eigendom verdreven.
  De Native Indians die na de epidemieën en slachtpartijen nog leefden werden gedwongen te gaan leven in veel te kleine reservaten met de slechtste grond waardoor ze hun eigen manier van leven niet meer konden voortzetten.
  British Columbia is in 1871 ontstaan uit diverse losse Britse koloniën. Met de komst van de eerste Europese kolonisten zijn de rechten van de eerste bewoners volledig genegeerd en zonder enige vorm van verdrag of regeling zijn de oorspronkelijke bewoners van hun land verdreven, uitgemoord en van honger laten sterven. Vandaag de dag zijn er nog steeds weinig verdragen en de lang genegeerde kwestie van de Native Indians rechten is uitgegroeid tot een belangrijke juridische en politieke kwestie als gevolg van de recente gerechtelijke acties.
  De economie van British Columbia is grotendeels gebaseerd op het delven van grondstoffen. Het is het eindpunt van transcontinentale spoorwegen en de locatie van de belangrijkste Pacific-havens die de internationale handel mogelijk te maken.

 • Columbia Fur Trading

  Pelzen handel in BC opgezet door de Hudson Bay Fur trading company

 • het landschap

 • British Columbia wordt begrensd door de Stille Oceaan aan de westzijde, door de Amerikaanse staat Alaska in het noordwesten en westen, verder in het noorden door de Yukon en de Northwest Territories, in het oosten door de provincie Alberta en in het zuiden door de staten Washington, Idaho en Montana. De huidige zuidelijke grens van British Columbia is ontstaan bij Verdrag van Oregon in 1846, hoewel de geschiedenis verbonden is met landen ver zuidelijk als Californië. British Columbia landoppervlak is 944.735 vierkante kilometers en de ruige kust van British Columbia strekt zich uit over meer dan 27.000 kilometer en omvat diepe, bergachtige fjorden en ongeveer 6000 eilanden, waarvan de meeste onbewoond zijn.
  Hoewel minder dan 5% van zijn enorme 944.735 km2 land bebouwbaar is, is de provincie toch zeer landbouwrijk in de dalen en valleien.
  De Coast Mountains en de Inside Passage inhammen bieden een aantal van de meest gerenommeerde en spectaculaire landschap van British Columbia, waarin de achtergrond een context voor een groeiende outdoor avontuur en ecotoerisme industrie vormt. Vijfenzeventig procent van de provincie is bergachtig en meer dan 1000 meter boven de zeespiegel); 60% is bebost; en slechts ongeveer 5% is bebouwbaar.
  Weg van de kustgebieden wordt het klimaat van het land enigszins getemperd door de Stille Oceaan. Het terrein varieert van droge binnenland bossen en semi-aride in talrijke valleien tot bos en subarctische prairie in het noordelijke binnenland.
  Het Okanagan gebied, dat zich aan de grens met de VS uitstrekt van Vernon naar Osoyoos is een van de vele wijn- en-cider producerende regio's in Canada. Andere wijnstreken in British Columbia zijn de Cowichan Valley op Vancouver Island en de Fraser Valley.

 • Map British Columbia

  Landschap verdeling in British Columbia

 • klimaat

 • De Zuidelijke delen van Kamloops en Penticton kennen de warmste en langste zomers in Canada. Het gebied ten noorden van de Fraser Canyon, vlak bij de samenvloeiing van de Fraser en Thompson rivieren is ruig en bedekt met woestijnachtige flora. Semi-woestijn grasland wordt gevonden in grote delen van het binnenlandse plateau, hier wordt het land op lagere hellingen gebruikt voor het fokken dieren tot bosbouw bij hogere delen. De noordelijke meestal bergachtig delen van de provincie zijn grotendeels onbewoond en onbebouwd, met uitzondering van het gebied ten oosten van de Rocky Mountains, waar de Peace River District, in het noordoosten van de provincie de Canadese Prairies in BC’s bevat.
  Door het zachte klimaat aan de kust en in bepaalde beschutte zuidelijke valleien is plaatselijk zelfs de verbouw van druiven mogelijk. De meerderheid van de BC's landmassa ervaart een koude winter-gematigd klimaat vergelijkbaar met die van de rest van Canada. De regio Noord-Interieur heeft een subarctisch klimaat met zeer koude winters.
  De Kuroshio stroom in de noordelijke Stille Oceaan zorgt dat de kustgebeiden van British Columbia een mild regenachtige zeeklimaat hebben met soms droge Mediterraan achtige zomers en lokaal subtropisch. Het gehele klimaat wordt sterk gedomineerd door de aanwezigheid van de bergketens en het klimaat in de binnenland van de provincie is in sommige gebieden semi-aride met minder dan 250 mm neerslag per jaar. De gemiddelde jaar gemiddelde temperatuur in de dichts bevolkte gebieden van de provincie loopt op tot 12 °C en zijn daarmee de zachtste van geheel Canada.
  De valleien weg van de kust in de zuidelijke delen van de provincie hebben korte winters met vaak slechts korte periodes van kou en zelden zware sneeuw. De centrale delen van de provincie zijn veel kouder vanwege de toegenomen hoogte en breedte, maar zonder de intensiteit of de duur zoals elders op vergelijkbare breedte graden in Canada. Zware sneeuwval in al de bergachtige gebieden hogerop voor in het bergachtig terrein in Zuid- en Centraal-BC.
  De winters zijn over het algemeen streng in de noordelijke delen van BC, maar ook daar kan mildere lucht ver landinwaarts doordringen.

 • Climate Zones BC

  Klimaat zones in British Columbia

 • en zijn geologie

 • Het landschap van British Columbia bestaat uit fjorden, bergen, gebergten, gletsjers en rivierdalen. Het is ontstaan door de opening van de Atlantisch Oceaan in de afgelopen 170 miljoen jaar en de daaruit resulterende verplaatsing van het continent naar het westen. Noord-Amerika beweegt zich met een snelheid van een paar centimeter per jaar westwaarts.
  De gletsjers van de ijstijden in de laatste 3 miljoen jaar heeft het uiteindelijke landschap van de westkust gevormd. In de koude perioden bewogen de 1-2 km dikke gletsjers zich zuidwaarts en kwamen daarbij tot in het noorden van Washington State. In de warmere perioden trok het ijs zich terug tot in de bergen.

 • Gletsjers Canada

  Gletsjers in British Columbia

 • Rocky Mountains

  De huidige kust van Britisch Columbia ligt niet op dezelfde plaats als 170 miljoen jaar geleden, deze lag 300-500 km oostelijker aan de oostzijde van de Rocky Mountains. Alle bergen en dalen ten westen van de vlakten van Canada en de VS zijn bij het continent gevoegd in zijn westwaartse beweging. In deze westwaartse beweging verdween de oceanische korst onder het continent van Noord-Amerika. Dit proces wordt subductie genoemd. De Rocky Mountains zijn als eerste ontstaan en te beschouwen als een kreukelzone waarbij sedimenten van de subducerende oceanisch plaat zijn geschraapt en samen met de sedimenten van de oorspronkelijk kustvlakten tot grote hoogten opgeduwd. De Rockies worden vaak opgesplitst in de Foreland belt en de Omineca belt. De Foreland belt is het meeste oostelijke deel en bestaat uit gesteenten van diverse ouderdom van 1.4 miljard tot 33 miljoen jaar. Het bestaat voor een groot deel uit de overblijfselen van een riftzone zoals de African Rift zone en van de sedimenten van een binnenlandse zee die hier in het krijt vanuit Yukon tot in Nevada was. Algemeen wordt aangenomen dat de oostkust van Australië aan de andere kant van de rift heeft gezeten. De Omineca Belt zijn sterk vervormde gesteenten (metamorf) van 2 miljard tot 180 miljoen jaar oud. Het zijn micro-continenten (terranes) afkomstig uit andere delen van de Grote Oceaan of afkomstig van fragmenten van Noord-Amerika. Beide zijn door subductie tegen en op het continent geschoven en voor een deel er onder.

 • Belts BC

  Belts in British Columbia

 • Continent groeit aan de westkant

  Westelijk van de Rocky Mountains zijn van oost naar west de Intermontane Belt, de Coast Belt en de Insular Belt te onderscheiden. Ze hebben alle drie een andere ontstaansgeschiedenis en daarmee afkomst. Er is één overeenkomst tussen de drie belts en wel dat ze alle drie door plaat tektoniek en subductie de kust van British Columbia westwaarts heeft verplaatst.

  De Intermontane Belt is het lagergelegen deel tussen de Rocky Mountains en het kustgebergte. De gesteenten zijn 400 miljoen tot 10000 jaar oud en zijn voornamelijk van vulkanische oorsprong. De oudste delen zijn van een 1000 tot 1300 km rij eilanden van vulkanische oorsprong op het Intermontane microcontinent dat deel uitmaakte van de Farallon Plate. Bij de subductie onder het Noord-Amerikaanse continent van deze plaat is het microcontinent deel gaan uitmaken van het continent. Het jongste gesteente zijn van vulkanische uitbarstingen, voornamelijk basalt in de laatste 10000 jaar.

  De Coast Belt is een grote keten van granieten en granodioriet gesteenten. Het bevat verder fragmenten van de Insular en de Intermontane Belt. Dit gesteente heeft zijn oorsprong in het smelten van de onderkant van het Noord-Amerikaanse continent door het vele water nn de oceanische plaat die onder het continent schuift. Dit water verlaagt het smeltpunt van het gesteente. Het gesmolten gesteente komt omhoog in gigantische grote magma kamers en veroorzaken vulkaanuitbarstingen aan de oppervlakte. Het type vulkaan te vergelijkbaar met de Vesuvius.
  De granieten en granodiorieten zijn de magma kamers van de vulkanen die eens langs de gehele westkust aanwezig zijn geweest. De vulkanen van de Cascade Mountain range zoals St Helens zijn de enige nog actieve vulkanen van de vulkaan gordel. Belangrijk is dat de Coast Belt ontstaan gelijk dat de Insular Belt door subductie deel is gaan uitmaken van het continent. Dit vond 95 miljoen jaar geleden plaats in de Krijtperiode

  De Insular Belt bestaat uit delen afkomstig van verschillende delen van de Grote Oceaan en had geen enkele verband met Noord-Amerika voordat het deel uit is gaan uitmaken van het continent. Vancouver Island ligt in zijn geheel in de Insular Belt. Het klinkt simpel maar is het niet omdat sommige delen van een “belt” deel zijn gaan uitmaken van de “belt” voordat microcontinent van de belt botste met het Noord-Amerikaanse continent. Oorzaak en gevolg lopen door elkaar heen.

 • Kust Noord-America

  Aangroei continent

 • Rand van de Noord-Amerikaanse plaat

  Aan de westkust vinden we de San Andreas Fault lopend van Midden-Amerika tot noord Californië en de Queen Charlotte fault vanaf de noord punt van Vancouver Island tot Alaska. Tussen de beide breuken is de Cascadia Subduction Zone. Alle drie hebben ze specifieke kenmerken. De beide breuken zijn strike-slipe faults waarbij het westelijke deel (de Pacific Plate) naar het noordwesten beweegt in relatie tot het continent van Noord-Amerika.
  Bij de Cascadia Subduction zone verdwijnt de Juan de Fuca plate als laatste overblijfsel van de Farallon Plate onder het Noord-Amerikaanse continent. Deze plate is door een riftzone gescheiden van de Pacific Plate. Over 30 miljoen jaar is de Juna de Fuca plate geheel vedwenen en sterft het vulkanisme in de Cascade Mountain uit. Deze zal door erosie verdwijnen en we zien dan alleen nog de restanten van de magmakamers als granieten en granodiorieten aan het oppervlakte liggen.

 • Cascade Mountain

  Cascade Mountain Range

Verwerking GPS Data

 • In onze pagina’s van de verschillende reizen plaatsen we tracks van de route die we op elke reis hebben afgelegd. Vanaf onze Zambia-Zuid Afrika reis in 2008 hebben we daarvoor een GPS tracker bij ons, de Garmin 60CSx. Deze hebben we gebruikt tot onze 2015 reis naar Australië. Deze is daarna vervangen door Garmin GPSMap 64s.
  De eerste maakt alleen gebruik van de GPS satellieten van de VS, de tweede gebruikt ook Russische Glonass satellieten en je ziet op het moment de eerste GPS trackers op de markt komen die het Europese Galileo systeem onder steunen, zoals de gloednieuwe Garmin Overlander.
  Het verschil tussen de drie systemen is voor een GPS tracker niet zo groot, de plaatsing nauwkeurigheid is en blijft 3 meter. Wat wel verbeterd is het gebruik is moeilijk omstandigheden zoals in een nauw dal of in een bos. De Garmin 60CSx had in het deze omstandigheden heel erg moeilijk en achteraf moeten we altijd veel corrigeren. In dat opzicht is de positionering met de GPSMap 64s beter en sneller, iets dat welk begrijpelijk is want deze GPS tracker werkt met signalen van 30 satellieten van beide systemen.

  Hoe verwerken we de data van de GPS tracker:
  Achteraf en vaak ook onderweg downloaden we de positie gegevens van de tracker en verwerken deze in de Garmin software. Dat is Mapsource voor de 60CSx en BaseCamp voor de 64s. Mapsource wordt niet meer ondersteunt. Basecamp is gratis en te downloaden vanaf de Garmin website.

  Nadat de gegevens van de tracker zijn gedownload controleren we alles en exporteren de gegevens in een KML bestand. Dat is het bestandsformaat van de Google Earth en Map.
  In Google Earth verwijderen we alle overbodige gegevens en scheiden de positie tracker data van de waypoint data. Als laatste stap exporteren we de tracker data als KMZ. Dit is een gezipte versie van een KML-bestand. Nu heeft Google Earth een vervelende bug, de minimale breedte van een track is 2 mm ook al geef je 1mm op. Deze passen we in het KMZ handmatig aan naar 1 mm.
  Het resultaat is zichtbaar als je op de bovenstaande button met de map klikt. Dit is een kaart in Google Maps, de tracks zijn te zien als je op “ -Kies een reis- ” klikt.

 • tracks Canada 2002

  Nu de kaarten, je hebt er niets aan als je GPS tracker de route vastlegt zonder dat je weet waar je zit. Daarvoor zijn kaarten nodig. Nu is het fijne van Garmin dat ze gebruik maken van de opensource kaarten van OpenStreetmap. Er zijn diverse websites die kaarten van Europa aanbieden, voor ons zijn de bekendste Free maps for Garmin brand GPS devices en Openmtbmap.
  In de eerste jaren maakten we heel veel gebruik van de eerste site maar tegenwoordig vooral van Openmtbmap en dat vooral omdat zij ook topografische bestanden meeleveren. Niet alle kaarten zijn gratis maar je kan een levenslang abonnement nemen op de kaarten voor een klein luttel bedrag van €90,00. De kaarten worden met de Garmin software verzonden naar de GPS tracker of welk ander Garmin GPS apparaat.