Delosgaia

Seal Bay - Strathcona Provincial Park

 • We staan op Seal Bay RV Park iets ten noorden van Courtenay. Gisteren was het nog een zonnige dag maar bij het opstaan ziet het er slecht uit. Het is grijs, zwaarbewolkt weer en af en toe miezert het. De afvalwater tanks zijn beide leeg, watertank is vol en we verlaten het RV park om kwart voor tien in de morgen. Deze dag rijden we naar Gold River, net aan de noordkant van het Strathcona Provincial Park. Voordat we naar Gold River en Strathcona PP rijden moeten we eerst boodschappen doen, we verwachten niet dat er in Gold River een supermarkt of Mall van enige omvang zal zijn.
  We volgden de North Island Highway naar Campbell River en gaan Thrifty Food in. Daarna rijden we door naar de Elk Falls, inmiddels is het harder gaan regenen. Bij de Elf Falls maken we een lange wandeling over de Elk Falls Park trail en kijken ook bij de Elk Falls. Hier hangt een suspension brug en er zijn uitkijkplatform waarvan af je een goed zicht op de waterval hebt. Dan vervolgen we onze weg over de Gold River Highway langs het Upper Campbell Lake richting Gold River.
  Langs deze weg zijn diverse uitstapjes te maken naar watervallen. We hebben daarvan een paar gedaan, zoals de Lady Falls. De Lady Falls is een mooie waterval en men heeft hier een goed uitkijkpunt gebouwd. We zien er een Red-breasted Sapsucker, wij zouden het een specht noemen!
  Het eerste wat we in Gold River hebben gedaan is het opzoeken van de lokale toeristen informatie. Alleen is deze gesloten omdat het toeristenseizoen hier voorbij is, we vragen ons af hier wel veel toeristen komen. In Gold River zelf is niet te beleven, het is ooit ontstaan door de vondst van goud in het gebied. Nu wonen hier de medewerkers van de houthakbedrijven. Voorbij Gold River is de Municipal Campground, we rijden over het terrein en zien dat er veel plaats is. Daarom zijn we eerst verder gereden naar de Gold River Wharf. Op deze plaats worden de boomstammen op schepen overgeladen, er is een aanlegsteiger voor watervliegtuigen waarmee men rondvluchten kan maken en het is een startplaats voor kanoërs. Het mooiste wat wij hier vinden zijn houten beelden. Deze zijn gebeiteld uit boomstammen. Een waar kunstwerk.
  Tegen vier uur rijden we terug naar de Gold River Municipal Campground en zoeken een plaatsje op de campground. De enige faciliteit zijn toiletten en de kans voor ontmoeting met wilde dieren zoals beren.

 • Elk Falls

  Elk Falls

 • Strathcona Provincial Park

 • De gehele nacht heeft het steeds wat licht geregend maar als we om negen uur wegrijden is het droog maar nog wel bewolkt. Ons plan van deze dag is het Strathcona Provincial Park, daarvoor rijden we eerst terug naar het Upper Campbell Lake en hebben dan de weg naar het zuiden gevolgd, het Strathcona Provincial Park in.
  We zijn eerst Gold River nog ingegaan, benieuwd wat hier nu voor winkels zijn. Het is niet veel, op de lokale Mall is een koffietent en een metaal en gereedschap handel. De lokale supermarkt is al enige jaren gesloten maar we horen dat men de winkel weer wilt gaan openen. Nadat we enige tijd hebben rondgelopen en opnieuw hebben genoten van de houten beelden rijden we door.
  We hebben besloten om rustig te rijden en vooral de vele uitkijkpunten en trails goed te bekijken. De eerste waar we stoppen is de Elk River Trail. Dit is een pad dat loopt langs een vrijgemaakte zone voor hoge elektriciteitsmasten. Bij de Elk River is een heuvel met uitkijkpunt en volgens het informatiebord maak je op deze plaats een grote kans om Elken te zien langs de rivier.
  Bij de Upper Campbell Lake rijden we naar de Buttle Lake, inmiddels begint de zon terug te komen. Bij onze tweede stop van de dag, de Buttle Lake Boat Launch kunnen we zelfs in de zon zitten en genieten van het zicht op het meer. Onze volgende stop is bij Lupin Falls trailhead geweest. We weten het niet maar hier komt erg weinig water over de waterval heen.
  Na rondgelopen te hebben rijden we verder en stoppen bij de Auger Point Day Area. Hier moet ook een trail zijn maar deze is wegens onveilige situaties afgesloten. We vervolgen onze weg en stoppen bij de Karst Creek Picnic Area voor de lunch, inmiddels schijnt de zon volop en we kunnen hier met zicht op het meer eten.
  Na de lunch passeren de Ralph River Campground en stoppen pas bij Buttle Lake Inlet, Het meest bovenstroomse deel van de stuwmeren van dit gebied. De asfaltweg gaat nog verder door, naar een mijn. Een mijn in het Strathcona Provincial Park, ze delven hier zink, koper, goud en zilver, we zijn niet wezen kijken. We zijn naar de watervallen van de Myra Creek gegaan. De Lower Myra Falls, de Upper zijn voorbij de mijn. Het is een spectaculair waterval over basalt en kalksteen plateaus.
  Na dit bezoek aan de Lower Myra falls besluiten we naar de Ralph River campground te gaan, een leuk plekje te zoeken en de rest van de middag in de zon door te brengen.
  Het is een hele uitgebreide campground in een bos met dikke hoge bomen. Er zijn twee delen met een totaal 75 plaatsen. Het binnenste deel zijn gereserveerde plaatsen, de ring daarom heen zijn vrije plaatsen. Vreemd genoeg zijn in de buitenring veel plaatsen die het beste zicht op het meer hebben.
  Wij zijn het terrein op gereden en maken een rondje om de leukste plaats uit te zoeken, er is nog heel veel keus en maakt het voor ons niet moeilijk. De rest van de middag brengen we door in de zon maar uit de wind. Daarvoor is de wind te fris. Langs de oever van het meer zijn heel veel boomstronken te zien van bomen met soms een diameter van een meter. De grond is nogal drassig en het is oppassen dat je niet wegzakt in de modder. Er zijn ook heel veel berensporen.
  Later in de avond zijn we weer naar het meer gelopen om de pracht van de sterrenhemel te bewonderen. We horen geen wild om ons heen maar ze zijn er waarschijnlijk wel. In dit deel komen grijze beren, elk en poema’s voor.

 • Wally Creek

  Old Dutch in Gold River

  Lower Myra Falls

  Lower Myra Falls bij Buttle Lake